В Габрово днес отбелязват 185-годишнината от създаването на Априловото училище. В

...
В Габрово днес отбелязват 185-годишнината от създаването на Априловото училище. В
Коментари Харесай

Априловската гимназия навърши 185 години

В Габрово днес отбелязват 185-годишнината от основаването на Априловото учебно заведение. В празненството под мотото " Създаваме празник " ще се включат ученици на Националната априловска гимназия, жители и общественици.
Очаква се честването да стартира с обред пред паметника на Васил Априлов, а по-късно там ще се състои спектакълът „ Дивният огън “. Ученици ще вземат присъединяване и в играта „ Шифърът на Априлов “. Цялата стратегия на честванията може да видите тук .
Националната априловска гимназия е приблизително учебно заведение с филантропичен и чуждоезиков профил в град Габрово. Основана е като първото светско учебно заведение в България през 1835 година и без спиране образова възпитаници. В част от нейната постройка се обитава Националният музей на образованието. Сградата е оповестена за монумент на културата през 1979 година
Училището е нареждано измежду най-елитните междинни образователни заведения в страната. Днес то носи името на своя създател Васил Априлов, който първи вкарва взаимноучителната метода вместо килийното образование. Това го прави първото българско светско учебно заведение. То се съгражда и поддържа посредством основания от Васил Априлов дарителски фонд, в който се включват Николай Палаузов и доста други габровци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР